lauantai 31. tammikuuta 2015

Välipalavinkki avokadosta

Oon nykyään aivan hulluna avokadoon. Kaikki muut on varmaan jo kokeilleet avokadoa heti sen hypetyksen aikana, joka ilmesty kun Gullichsenin pariskunta julkaisi avokadopastan reseptin. Itse odotin vielä varmuudeksi tän vuoden puolelle ;) Koko tuote tuntui niin kummalliselta, vieraalta ja sellaselta mitä-hittoa-tän-kanssa-tehdään. Koska en kuitenkaan välittänyt tehdä sen kummempia uuden vuoden lupauksia, päätin, että yks tämän vuoden haasteista saa luvan olla tutustuminen avokadoon. Ja sittenhän se olikin menoa jo heti ensimmäisen syöntikerran jälkeen ;)

"Miten tätä syödään? Siis muuten kuin avokadopastana." "Miten tää avataan?" "Onks nää aina valmiita syötäväksi?" Mm. tällaisia mietin ennen ekaa kokeilua. Hommahan meni itse asiassa niin, että mies niitä toi kotiin jonkun Cittarissa tarjouksessa olleen pussillisen, ja kuin kohtalon ohjaamana satuin törmäämään ohjeisiin, jotka koskivat juuri sitä lajiketta (koska enhän mä osannu edes arvata, että niitä ois useampia lajikkeita). Jatkoin Googlettelua ja opin about kaiken oleellisen, eli kaikessa yksinkertaisuudessaan:

 ♦ Avokado on valmis syötäväksi, kun sen pinta antaa kevyesti periksi painaessa ja toisaalta silloin, kun "häntäpäästä" se sellainen "nypykkä" (ai luoja mitä asiantuntijatekstiä taas) lähtee irti (lähes putoaa) ja jättää jälkeensä ruskean (EN aio sanoa reiän) kolon, eikä vihreää.
 ♦ Avokado halkaistaan veitsellä, helpoiten kiertämällä hedelmä pystysuunnassa halki. Sitten kaavitaan lusikalla kaikki pehmeä sieltä syötäväksi (kiveä ei siis syödä).
 ♦ Avokado pilaantuu nopeasti, joten helpoimmalla pääsee jos saa syötyä kaiken kerralla. Luin myös vinkkejä sitruunamehun levittämisestä hedelmälihalle, ja mieluiten kivipuolen säästämisestä (kivineen kaikkineen) pakasterasiassa, mutta itselläni tämä ei toiminut - ainakaan kun säilytysaika oli yli 12 tuntia :)

Ehdottomasti parasta avokado on mielestäni ruisleivän päällä maustettuna mössönä, ja siihen päälle vielä kirsikkatomaattia viipaleina. Ai että, kelpais nytkin.. :P Noniin. Avokado siis halkaistaan, kaivetaan lusikalla se hedelmäliha pikkulautaselle, muussataan se haarukalla ja lisätään mausteet. Itse käytän mausteina Aromat-aromisuolaa, jauhettua mustapippuria ja nykyisellään tuikkaan myös hyyyvin vähän sitruunapippuria messiin. Jos tähän kylkeen saa vielä kylmää rasvatonta maitoa ja ruisleipäviipaleen mielellään vähän paahdettuna (eli lämmitettynä), niin huhhui ja oksat pois..! Fazerin ruispuikulat on muuten parhaita tähän, mutta mikä tahansa taitaa käydä kyllä :) Tässä esimerkki kasatuista leipäsistä (yhdestä avokadosta tulee kivasti kahteen leipään runsas täyte):

Oijoi, ei pitäisi tällaisessa nälässä katsella tällaisia kuvia!

Tuosta lajikehommasta vielä sen verran, että itse suosin Hass-lajiketta, jota ymmärtääkseni myydään yleensä raakana. Sitten kypsyttelen niitä kotona huoneenlämmössä muutaman päivän ja kun ovat kypsiä, siirrän ne jääkaappiin (ja sitten aloitan niiden järjestelmällisen tuhoamisen, muahahahahaaa!). Hengissä olen ainakin pysynyt! :D

Avokadon hyvistä puolista kertoo muuten kätevästi tikis.fi. Mitä minä turhia referoimaan, kurkatkaapa sieltä :)

2 kommenttia:

  1. Mä syön avokadoa ainoastaan guacamolen muodossa. Runsaalla valkosipulilla maustettuna tottakai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Guacamolea vois kyllä kokeillakin, vaikka tortillojen kanssa :P Valkosipulia vähän välttelen, kun oon havainnut et mulle tulee siitä jotenkin paha olo jos sitä on liikaa :) Ehkä vaan en pidä siitä ja siksi niin käy?

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)